Friday, October 28, 2011

(Gambar) Cara-cara memandikan bayi dengan penuh kasih sayang. Oleh Cik Puan Aishah. Sekian.



siapkan pakaian bayi


kejut si comel dari tidur, beri salam.. :)


bersihkan mata guna kapas


bersihkan bibir dan mulut guna kapas basah


lap rambut dengan kering selepas shampoo


eh! shampoo dulu (silap upload, malas edit)


menguap lagi?!



bilas belakang


bersihkan dengan kapas sebelum rendam dia


pemberontakan dalam kamar




sabun wangi-wangi!


gambar paling mahal. mata awak!


jirusan terakhir


memberontak lagi, takmo keluar dari air


urut kasih sayang

err...urut lagi

pakai barut


kenapa?? paparazi -_-"


balut ketat-ketat


selawat dan syahadah penuh kasih sayang


ok, sambung tidur selepas menyusu







Ini dia sekian lama ditulis resepi memandikan bayi, baru hari ni Aishah letakkan gambar. Model dalam gambar pun dah nak boleh berjalan agaknya. Ok,tipu. dia baru boleh mengereng kiri kanan.


Bakal-bakal ayah di mana pun kamu berada, belajar-belajar lah untuk pegang baby ok

:)

selamat mencuba!
(cuba amali guna anak patung Barbie adik kamu)




.

22 comments:

Nursyahirah said...

comelnya baby tu kak.. :)

buat rasa macam nak kawen.hihi

Anonymous said...

=]

dah boleh kawen ni,

Akhyar said...

sapela beruntung ni....

Cidak said...

Kenapa dibalut ketat2?

she-G said...

patung barbie keras la..lepas tu bukan ke cekci..ewww..tak suke..hahaha...bagus la aishah...akak bagi lampu biru kali ni..hahaha
tp akak mandikan anak dulu letak atas betis je..tak reti lak cam aishah tu..takottt!!!kot tergelincir...

she-G said...

cidak..tlg jawab yer aishah...
bukan balut ketat2 maksud aishah balut kemas2 sebenarnya..nak baby feel kemas so die akan tido lebih lena cam ade org peluk die..dan satu g..tak nak angin masuk..nnti ank kembong (sapu kunyit goreng sedap kan??hahaha) elak baby banyak gerak same..bia die displin gitu..nnti postur pun elok je..tak de la terkankang sane sini..

psttt:sbb tu kalo ade budak tido lasak org tua kata tak bendung bebetul mase bayi..bapak mak budak pun same leeee... :)

Cidak said...

Oo,saya rasa saya nak bedung gak laa lepas ni..
Hehehe

pstt :saya tidur sopan,rasanya la.

aishah_conteng_je said...

nursyahirah...
jom kawen?!
heee...tu anak buah akak...nmak dapat baby sendiri, Allah belum izinkan. tak sabarrrrr...
;p



anonimus...
ok, semua. jom kawen?
takla...pandai mandikan baby tak semestinya layak kan....
awak pun taknak kat saya

ok, gila.



akhyar...
:)
beruntung dapat dimandikan ke?
(buat2 tak faham)



cidak...
kenapa kamu comel???
tidur sorang2 ke dengan kawan? pasti tak lasak???
sila siasat ok...minta shafiq tolong bedung. guna cadar
:)



kak she g...
heeeee....tak sabar nak tengok baby dalam perotttt akak....saya berani2 je tu kak...kalau kita takut, baby pun tak yakin dengan kita kan?
tenkiu la tolong jawab soalan cidak tu. heee...soalan saya...akak dulu berbedung tak?
ngeh2...
:)

Cidak said...

hakikat saya memang comell
takdapat dinafikan.

tidur sorang2 di rumah,kalau lasak tak ada yang komplen.

nanti boleh suruhkan dia buat,tapi bangun pagi dia nak cabut ke?he he he

aishah_conteng_je said...

Cidak...
akak akui kebenaran itu. tidak dapat disangkal.

kalau dia tak bukakkan, kamu guling-guling la...

(tadi akak dah reply kat awak tanya pasal entry pencinta wanita tu...tapi tak keluar pulak...)

kalau dah ada isteri nanti, tolonglah jangan lasak. kesian dia jatuh katil.

cidak, sila belajar rajin2 ok?

:)

Medi said...

kurusnya tangan?

aishah_conteng_je said...

Medi...

erk.

(sebab tu ada yang bersarung tangan..ok, aishah nak tutup semua lepas ni.)

alaaa..ini gambar zaman kurus la.
bila nak lukis untuk aishah ni??

bahu jalan said...

owh.. mandikan baby pun ada tutorial yer. sudah baca dengan penuh minat. :)

Dr. Nur Farah Aisyah said...

uwaaa~
saya sangat JELEZ & SEDIH sekarang ini..
teringatkan adik kecik kat rumah.

terkilan sebab tak dapat nak mandikan dia,
tak dapat nak tengok dia membesar,

padahal..
dialah yang sering menjadi harapan dalam doa,
dialah yang sering dinanti-natikan kelahirannya sejak dulu lagi.

Adik!

Sabar ye,balik ni kakak akan mandikan dan manjakan kamu sepuasnya! :)

*K.Aishah bertanggungjawab kerana membuatkan saya menangis,huhu*

she-G said...

hahaha..sempat g tny gitu...kalo diikutkan mmg jenis tak tido lasak...anak sulung kot..cucu sulung mmg berbedung ape pantang ikut kuat la..anak ketiga dan seterusnya mak dah tak dan mane dah..hahaha..tu adik2 seme kalo tido sesama mmg si kakak kena makan penyepak la..hahaha

Anonymous said...

Insyallah bln 11 nie jd bapa......tak sabar nak buat mcm aishah buat...hehehhehe =)

Park Chick said...

hehe..takutnya pck tgk baby..fragile..hold with care...once broken considered sold.
pakcik pun ada kursus mandi...mandi jenazah...tapi tertunda, t kalo jadi pakcik post kat blog

tasekM said...

sgt takut tau nk pegang baby besar nih... lembik je kan...



.

abg cun said...

resepi memandikan suami takde ke???

sinaganaga said...

Bajau Laut kalau mandikan budak - dia campak 'ja kat dalam laut. Hoh!

Medi said...

oh..so sekarang ni zaman pasca kurus ke?

aishah nak ke? tapi takkanla nak lukis aishah ala ninja kan..?

tapi macam la aishah nak bagi gambar..heh

aishah_conteng_je said...

ahu jalan...
sebab ramai yang masih tak tahu kann?
:)


fasya...
aiyyok....ni nak kira macam mana ni...nanti kak aishah belanja aiskrim okeh?
yang kat fb tu gambar adik awak ye...huuu


kak she g....nanti tengok aliff dengan adiknya pulak macam mana kan...heheh.....



anonymous...
subhanalllah! seronoknya nak jadi ayah. selamat ya!
;)



parkchik...
ha...best tu...tak sabar nak tunggu kamu post
;)



kak tasek...
ada macam jeli gayanya..heheh..
MC dulu siapa mandikan kak??



abg cun??.
tak ada.
:)


sinaganaga...
waa...doa2 tak jodoh dengan orang bajau laut bos. kasihan anakku
heheh




medi...
gambar ninja pun ok ape?
lukisla plisss

perempuan

bismillah

It’s a habit of yours to walk slowly.
You hold a grudge for years.
With such heaviness, how can you be modest?
With such attachments, do you expect to arrive anywhere?

Be wide as the air to learn a secret.
Right now you’re equal portions clay
and water, thick mud.

Abraham learned how the sun and moon and the stars all set.
He said, No longer will I try to assign partners for God.

You are so weak. Give up to Grace.
The ocean takes care of each wave
till it gets to the shore.
You need more help than you know.
You’re trying to live your life in open scaffolding.
Say Bismillah, In the Name of God,
as the priest does with a knife when he offers an animal.

Bismillah your old self
to find your real name.


Maulana Jalaludin Rumi

FOR HEAVEN'S SAKE, MY HEART!

By Gibran

For heaven's sake, my heart, keep secret your love,
and hide the secret from those you see
and you will have better fortune.

He who reveals secrets is considered fool;
silence and secrecy are much better for him
who falls in love.

For heaven's sake, my heart, if someone asks,
"What has happened?" do not answer.
If you are asked, 'Who is she?"
Say she is in love with another.
And pretend that it is of no consequence.

For heaven's sake, my love, conceal your passion;
your sickness is also your medicine because love
to the soul is as wine in a glass- what you
see is liquid, what is hidden is its spirit.

For heaven's sake, my heart, conceal your troubles;
then, should the seas roar and the skies fall,
you will be safe.



.

bukan semua soalan ada jawapan kan?

awak tak follow bukan sebab awak tak sayang, kan?

FEEDJIT Live Traffic Feed