Monday, December 13, 2010

diari


dah beli!

untuk qurratul aini
cinta hati ibu.

Balqis, Maryam, Yusuf dan Muhammad.
siapa-siapa saja yang Allah hantar dahulu.
bila-bila saja kamu tiba di pangkuan ibu


رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَجِنَا وَذُرِّيَّـتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَاماً

“Our Lord! Bestow on us from our wives and our offspring the comfort of our eyes, and make us leaders of those who have Taqwa.”

"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa."

(Al-Furqan:74)



(gambar curi dari fesbuk Ustaz Zahazan, saya gila kuliah tafsir beliau di radio ikim)

p/s: kalau awak nak beli, boleh cari di MPH, atau pustakaiman.blogspot


9 comments:

Husna said...

bila nak kawin niiiiiiiii

aishah_conteng_je said...

haha husna! hepp! pukul kang




tunggu putera dari bulan

Husna said...

kalau tunggu putera dari bulan, sampai kiamat pun tak turun kak. silap haribulan alien kot? haha! :P


Husna tahu je akak tengah tunggu putera dari atas sana kan kan? Insya-Allah kak. Dia turun nanti.

:D

aishah_conteng_je said...

haha! sengal punya makcik.
err...takdelah tunggu sangat dik.



duk diam2 je.


cukup kot?

zulhadiri said...

kalau dah nak dirikan istana cinta, jemput2 la kami sekalian yea. haha:)

Anonymous said...

aishah, bila kuliah tafsir ust zahazan ek?hari n waktu

p/s: nk kena beli jgk buku tu..xrply pn emel sy ye

~akuhamba~

aishah_conteng_je said...

zulhadiri,
hampir saja saya tidak suka pada ungkapan sebegitu.


bunyinya terlalu bingit :)


akuhamba...
alaaaaaa, kamu email yang mana?
aishahconteng@gmail?
tak ada punnnnn
cuba email semula. maaf maaf maaf!

ustaz zahazan, setiap hari(tak pasti ada tak hujung minggu) selepas subuh dan selepas maghrib.

eh, maaf tau. akan cuba reply.

she-G said...

best tak buku tak aishah???buat la review..berapa ringgit??kat mane2 ade ke??cam berkenan lak

aishah_conteng_je said...

kak she g,
RM26
boleh beli online, tapi ada je kat kedai buku MPH, Popular semua tu.

emm...dalam macam ada semua perkembangan bayi dalam rahim, tips untuk ibu..macam2...best, comel!

aik, merancang yang ke 3 ke kak? hehe

perempuan

bismillah

It’s a habit of yours to walk slowly.
You hold a grudge for years.
With such heaviness, how can you be modest?
With such attachments, do you expect to arrive anywhere?

Be wide as the air to learn a secret.
Right now you’re equal portions clay
and water, thick mud.

Abraham learned how the sun and moon and the stars all set.
He said, No longer will I try to assign partners for God.

You are so weak. Give up to Grace.
The ocean takes care of each wave
till it gets to the shore.
You need more help than you know.
You’re trying to live your life in open scaffolding.
Say Bismillah, In the Name of God,
as the priest does with a knife when he offers an animal.

Bismillah your old self
to find your real name.


Maulana Jalaludin Rumi

FOR HEAVEN'S SAKE, MY HEART!

By Gibran

For heaven's sake, my heart, keep secret your love,
and hide the secret from those you see
and you will have better fortune.

He who reveals secrets is considered fool;
silence and secrecy are much better for him
who falls in love.

For heaven's sake, my heart, if someone asks,
"What has happened?" do not answer.
If you are asked, 'Who is she?"
Say she is in love with another.
And pretend that it is of no consequence.

For heaven's sake, my love, conceal your passion;
your sickness is also your medicine because love
to the soul is as wine in a glass- what you
see is liquid, what is hidden is its spirit.

For heaven's sake, my heart, conceal your troubles;
then, should the seas roar and the skies fall,
you will be safe.



.

bukan semua soalan ada jawapan kan?

awak tak follow bukan sebab awak tak sayang, kan?

FEEDJIT Live Traffic Feed