Thursday, December 23, 2010

wasiat

ya,
sepatutnya saya sudah tidur.
supaya boleh bangun awal pagi nanti.
iyalah.
nak didik hati, kenalah bangun waktu orang tidur. dan harap orang lain pun bangun sekali.

sebenarnya dah merancang mahu tulis hal lain di entry ini,
tapi sedang cuba guling-guling tadi, sambil pejam mata, terus terbayangkan mati.

Allah hai,
kalau mati waktu tidur nanti macam mana?
kalau Allah tarik nikmat nyawa malam ini macam mana? huk, dahlah umi tak ada di rumah ni.

ok jap, nak sms umi yang sedang di perantauan johor.

ish.
sebenarnya sambil ingat mati tadi, boleh pula teringat blog.
dan insan-insan yang Allah hantar pada saya melalui blog ini.
tadi baru lepas deactivate akaun fesbuk.

apa kaitan mati dan blog?
kaitannya:
ramai juga yang saya kenal melalui blog ini, alhamdulillah.
lebih ramai yang membawa kebaikan dari membawa mudarat.
malah antara nikmat yang sungguh saya syukur, adalah mereka-meraka yang cuma punya nama dan tulisan tanpa wajah ini, yang menjadi tiang-tiang kekuatan pada diri. dan menjadi saksi sedikit dari perjalanan saya yang ini.

(dah banyak kali fikir tak mahu ada sebut nama sendiri di blog, tapi bila taip, mesti tertulis "aishah" jugak)

awak perasan tak betapa Allah pelihara wanita, dalam al-Quran, hanya nama Ibunda Maryam si gadis suci sahaja yang pernah disebut.

ok, berbalik pada mati.

sebenarnya, kalau jumpa kucing tak bernyawa pun saya sebut 'kucing meninggal'. tapi sebab mahu dramatik, aishah guna: mati.

kalau saya mati malam ni, ada sembilan entry sahaja (termasuk yang ini) untuk dikenang oleh keluarga, teman-teman dan orang-orang pelik yang lain. sembilan entry yang entah apa-apa.

kalau dah sibuk ingat mati, patutnya pergilah sarung telekung tu sekarang kan? sengal punya aishah. aishah nak kata, meninggal itu seronok! kerana hanya selepas tidak bernyawa baru kita melalui jalan seterusnya untuk menemui Tuhan kan?

kenapa tajuknya wasiat?
sebab aishah nak tinggalkan password blog ini pada seseorang.
dalam draft di dashboard blogger nanti, boleh baca semula semua entry lama yang sudah saya simpan. bukan untuk dikenangtangiskan. tapi untuk dicari-cari kekuatan, kalau-kalau ada tulisan yang boleh membantu awak menghadapi kenyataan, bahawa saya sudah dijemput Tuhan.

apakah gilanya mahu tulis password sendiri di sini?

wardah, adik ateh.
lepas awak balik dari johor, kalau kita tak sempat jumpa, (ateh minta maaf sangat-sangat okeh. ateh cinta awak. oh dan terima kasih tolong ambil sarapan untuk ateh di hotel pagi tadi dan seronoknya menyelusuri sungai melaka dengan awak tadi!)
ini, ateh tuliskan password semua akaun blog, fesbuk dan email ateh. dalam diari coklat. eh tak, dalam diari baru yang bunga-bunga tu. ateh letak antara buku sekolah dengan kamus dewan. awak cari ya? awak buka la blog ateh, kalau-kalau nak baca. yang diari lain-lain kat atas meja tu, ateh benarkan jugak.






doakan tidak ada satu pun tulisan yang datang menuntut keadilan pada saya di hadapan Tuahn nanti ya kawan-kawan.

kalian juga, aishah mohon maaf sungguh.

entah siapalah saya di mata hati kalian untuk dikenang. entah bagaimana rupa saya pada gambaran fikiran kalian, entah bagaimana sebutan nama saya di bibir kalian.

entah siapalah saya di sisi Tuhan.




kalau saya tahu bila saya mati, takkan la saya cuma mahu wasiatkan kata laluan blog saya?




jadi tolong doakan agar lebih kesempatan diberi pada kita ya? bagi meninggalkan amal yang bisa diwariskan, amal yang bisa membela kita di Hari Kebenaran.


dan tulisan, andai saya mati, malam ini. semoga yang pernah terucap, tidak terbuku menjadi nanah di dalam hati.

saya sudah buat keputusan: untuk berani mendaki.




selamat berbahagialah semua,
dah ngantuk sangat ni.

assalamualaikum.






eh, kalau aishah dah tak ada, janganlah sedih sangat. hidup mesti terus kan?


jumpa di syurga!, semoga~



6 comments:

Anonymous said...

like

dan

tak like

=]

fathinz md nor said...

adik..! tadi nyanyi satu satu saya sayang Allah ngan rayyan. pastuh tanya. rayyan sayang Allah? sayang. sayang mama? papa? sayang. sayang jannah? sayang. sayang sape lagi? makteh!
wow. hehe

Anonymous said...

aishah, janganla cam ni ya!
saya sedih membacanya, tadi pun saya klik kat fesbuk, tiada.

selalu aishah yang menulis di wall saya, saya amat hargai sangat.


apa pun semoga berjaya
ingat nak mati, tapi adakah bekalan kita cukup ke sana?

saya pasti satu hari aishah akan kembali dengan semagat baru. aishah muda tapi punyai jiwa berdarah satria macam abang askar!

hik hik hik

take care dan salam ukhwahfillah

-tak mahu menulis nama disini, malu. nanti kat wall ramai orang tengok-

aishah_conteng_je said...

cak!

alhamdulillah, aishah diberi nikmat nyawa lagi :)

terus pergi ambil smeula password di diari, hik


anonimus 1...
entah bahagaian mana satu yang kamu like, bahagian aishah tak ada lagi kah?
kejam sungguh.
ok2...husnuzhon



fathin...
comel plis!
mestilah, sebab aishah yang ajar dia lagu tu ok.
esok jadi pergi pesta buku kanak2?



anonimus 2...
haaa,
tahu ini siapa. abang soljer kan?
ngee.
kamu selalu memuji lebih, pukul kang.
huk, kerja sekolah banyak. tak boleh buka fesbuk la, nanti takut orang kecik hati aishah tak balas message.

err..terima kasih :)

jari | jemari said...

aduhai. sayu baca... tapi terima kasih atas ingatan kak aishah ya :)

dyana shaifulhaq said...

syurga?

hmm. insyaAllah.

kematian mmg sgt dekat. kita je selalu rase jauh.

perempuan

bismillah

It’s a habit of yours to walk slowly.
You hold a grudge for years.
With such heaviness, how can you be modest?
With such attachments, do you expect to arrive anywhere?

Be wide as the air to learn a secret.
Right now you’re equal portions clay
and water, thick mud.

Abraham learned how the sun and moon and the stars all set.
He said, No longer will I try to assign partners for God.

You are so weak. Give up to Grace.
The ocean takes care of each wave
till it gets to the shore.
You need more help than you know.
You’re trying to live your life in open scaffolding.
Say Bismillah, In the Name of God,
as the priest does with a knife when he offers an animal.

Bismillah your old self
to find your real name.


Maulana Jalaludin Rumi

FOR HEAVEN'S SAKE, MY HEART!

By Gibran

For heaven's sake, my heart, keep secret your love,
and hide the secret from those you see
and you will have better fortune.

He who reveals secrets is considered fool;
silence and secrecy are much better for him
who falls in love.

For heaven's sake, my heart, if someone asks,
"What has happened?" do not answer.
If you are asked, 'Who is she?"
Say she is in love with another.
And pretend that it is of no consequence.

For heaven's sake, my love, conceal your passion;
your sickness is also your medicine because love
to the soul is as wine in a glass- what you
see is liquid, what is hidden is its spirit.

For heaven's sake, my heart, conceal your troubles;
then, should the seas roar and the skies fall,
you will be safe.



.

bukan semua soalan ada jawapan kan?

awak tak follow bukan sebab awak tak sayang, kan?

FEEDJIT Live Traffic Feed