Saturday, February 5, 2011

bagaimana jika saya tidak mahu mendaki? (2)





"awak, kita takut kalau dah sampai ke puncak nanti...kita lupa betapa susahnya kita mendaki"

"ha'ah kan?itulah...awak tulislah kat blog!"

-_-"

"tak romantik la awak ni!"

"haha!"




_________________________________________________________________

kalau kamu enggan mendaki,
tak dapatlah kamu melihat sebegini indah dijadikan bumi.

kalau kamu enggan mendaki,
tak dapatlah kamu melihat;
betapa dari puncak ini,
segala yang kamu lihat begitu besar dan mengganggu di bawah sana
hampir tak ada maknanya dari puncak yang tinggi.





oh, kalau kamu tak mahu mendaki.
rugilah kamu sendiri.






mendaki. i meant, literally.





aishah nur hakim,
24 and still rocking






.

13 comments:

Syafiq Effendi Faliq Alfan (SEFA) said...

24 dan membatu

:P

Anonymous said...

assalamualaikum.
akak panjat gunung mana ni kak?

Cidak said...

kagum la dengan akak.

huhu

MOFASAD said...

bukit tabur?

HLiza said...

Impian akak nak daki Kinabalu sebelum mati..harap tercapai satu hari nanti. Masa kat U akak selalu juga join pendakian tapi setakat gunung kecik2 kat Semenanjung ni..lamanya tak buat benda2 adventure tu..

two beginnings said...

dah sampai puncak,perhatikan yg sedang mendaki..insyaAllah kita x lupa susahnya kita ke puncak

jari | jemari said...

and still rocking! alamak sukanya frasa tu :)

kakiterbang said...

satu lagi motivasi diri.. best dan masih membatu...

FarEast said...

tapi selepas kita mendaki dan turun semula ke bawah, kita akan puas hati dgn apa yg kita buat :D lama dah saya tak mendaki ni ... hehe

Fida Faizal said...

gunung mana ni kak. dah dua tahun daH fida tak ke atas. rasanya nak pergi haritu. tapi cuAca tak mengizinkan...

aishah_conteng_je said...

Sefa!
sengal :)



waalaikumsalam anonimus,
gunung daik bercabang tiga...hek hek hek
bukit tabur je, ada 4 (ke 3 ?) puncak. berbatu sangat banyak :)

akak sangat suka batu.


cidak,
kenapakah?
takmo kawan cidak.
sombong di fesbuk. huh.


mofasad
ya :)



kak hanani,
tahu tak berapa kali entah saya terlepas peluang nak ke gunung kinabalu. umi ayah tak kasi la, i guess kena kawen dan ajak suami baru dapat.
ha, jom kita buat trip kak.
yang ini pun saya ikut kawan2 yang nak naik kinabalu buat latihan, diorang naik bukit tabur 2,3 kali seminggu sebelum pergi.
saya selalu dapat panjat gunung kalau guna nama "perkhemahan". kalau pergi panjat gunung semata susah ayah nak luluskan :D





fahmi,
kamu faham kan, isi tulisan :)
itulah.
kalaulah saya lebih rajin melihat ke bawah
(tak ke?)




jari jemari,
itu ayat penyedap hati untuk seorang yang dah tua macam akak..heee




kakiterbang,
hik, masih membatu lah sangat~



fareast,
nampaknaya saya kena belajar lagi bersyukur, kan?



fida,
awak duk diam2 kat PD oke, sekarang musim hujan. hee~
jalan2 pantai sudah.
(pernah pergi makan ikan bakar tak kat tanjung yang dekat dengan kem PLKN tu?)

Fida Faizal said...

akak, hee. pantai poli tu pun dah tahu nama fida agaknya ;p

pernah2. 3 tahun dulu kot. tapi memang sedap. akak selalu pergi ?

fifahnazri said...

kata-kata yg penuh bermakna.... thanks!

perempuan

bismillah

It’s a habit of yours to walk slowly.
You hold a grudge for years.
With such heaviness, how can you be modest?
With such attachments, do you expect to arrive anywhere?

Be wide as the air to learn a secret.
Right now you’re equal portions clay
and water, thick mud.

Abraham learned how the sun and moon and the stars all set.
He said, No longer will I try to assign partners for God.

You are so weak. Give up to Grace.
The ocean takes care of each wave
till it gets to the shore.
You need more help than you know.
You’re trying to live your life in open scaffolding.
Say Bismillah, In the Name of God,
as the priest does with a knife when he offers an animal.

Bismillah your old self
to find your real name.


Maulana Jalaludin Rumi

FOR HEAVEN'S SAKE, MY HEART!

By Gibran

For heaven's sake, my heart, keep secret your love,
and hide the secret from those you see
and you will have better fortune.

He who reveals secrets is considered fool;
silence and secrecy are much better for him
who falls in love.

For heaven's sake, my heart, if someone asks,
"What has happened?" do not answer.
If you are asked, 'Who is she?"
Say she is in love with another.
And pretend that it is of no consequence.

For heaven's sake, my love, conceal your passion;
your sickness is also your medicine because love
to the soul is as wine in a glass- what you
see is liquid, what is hidden is its spirit.

For heaven's sake, my heart, conceal your troubles;
then, should the seas roar and the skies fall,
you will be safe.



.

bukan semua soalan ada jawapan kan?

awak tak follow bukan sebab awak tak sayang, kan?

FEEDJIT Live Traffic Feed