Thursday, May 19, 2011

naskhah lama

pernah kamu rasa?
begitu terharu dengan ayatNya,
serasa mahu memeluk cium naskhahNya
(berkali-kali)










tidak ada akal logik
tidak ada bait puisi
yang lebih bisa memujuk,
dari ayat cinta dalam kitab merah jambu usang ini.


(saya teringat pada sebuah puisi bertajuk pH)



.

7 comments:

syazwanadzhar said...

Kongsilah puisi tuh.

Ayat cinta daripada pemilik segala cinta bukan? Masakan tidak sampai cinta-Nya kepada hati yang basah dengan rindu kepada-Nya.

Salsabila said...

ha, teringat akan keri punya blog bila baca tajuknya.

hik!


dan syair yang paling indah sekali ialah naskhah lama ini kan kak :)

Rossarina™ said...

pernah. :')

yan nyer said...

bila cuba memahami dan mendalami.. pasti dibasahi dgn air mata keinsafan dan kerinduan pada naskah lama ini.

Akhyar said...

xsemestinya yang nmerah jambu tu je..

hehe..

lagi indah sebenarnya kalau hiburan tu terlekat dalam hati. bukan setakat pada naskhah.

lemahnya saya.

dyana shaifulhaq said...
This comment has been removed by the author.
Gadis Buah Delima said...

Syazwan,
puisi tu penulisnya dah tak mahu publish di blog dia. sedih kan?
nanti insya'Allah akak bagi kamu baca.

yup, sangat.
semoga kita di kalangan hamba yang sering merindu.



husna,
haah!
hehe. akak saja guna nama blog zul tu ha.

puisi yang paling tak pernah mengecewakan



arina,
:)

awak...mestilah.
*syahdu je ni ha*




yan,
bila rasa dah lama tak menyentuh,
bagai Quran memanggil-manggil...tak tahu siapa yang merindu sebenarnya

T_T




zul,
seronok tak akak guna 'naskhah lama'?
hik.


err..tulis naskhak pink sebab yang itu yang akak selalu guna ;p



selamat exam adik!



.

perempuan

bismillah

It’s a habit of yours to walk slowly.
You hold a grudge for years.
With such heaviness, how can you be modest?
With such attachments, do you expect to arrive anywhere?

Be wide as the air to learn a secret.
Right now you’re equal portions clay
and water, thick mud.

Abraham learned how the sun and moon and the stars all set.
He said, No longer will I try to assign partners for God.

You are so weak. Give up to Grace.
The ocean takes care of each wave
till it gets to the shore.
You need more help than you know.
You’re trying to live your life in open scaffolding.
Say Bismillah, In the Name of God,
as the priest does with a knife when he offers an animal.

Bismillah your old self
to find your real name.


Maulana Jalaludin Rumi

FOR HEAVEN'S SAKE, MY HEART!

By Gibran

For heaven's sake, my heart, keep secret your love,
and hide the secret from those you see
and you will have better fortune.

He who reveals secrets is considered fool;
silence and secrecy are much better for him
who falls in love.

For heaven's sake, my heart, if someone asks,
"What has happened?" do not answer.
If you are asked, 'Who is she?"
Say she is in love with another.
And pretend that it is of no consequence.

For heaven's sake, my love, conceal your passion;
your sickness is also your medicine because love
to the soul is as wine in a glass- what you
see is liquid, what is hidden is its spirit.

For heaven's sake, my heart, conceal your troubles;
then, should the seas roar and the skies fall,
you will be safe.



.

bukan semua soalan ada jawapan kan?

awak tak follow bukan sebab awak tak sayang, kan?

FEEDJIT Live Traffic Feed