Saturday, January 22, 2011

laporan hari pertama peperiksaan


lupa mahu minum walau seitik air sebelum keluar rumah. rasa nak minum air hujan sewaktu memandu. tapi tak hujan pulak pagi tadi

sepanjang perjalanan ke sekolah, rasa sungguh bersalah pada bulan. pada Tuhan. malam semalam saya sangka bulan merajuk, sedangkan bulan mahu menunjukkan wajah lebih indah di awal waktu dhuha buat saya.itulah aishah, sangka buruk! bayangkan, bulan pagi di depan, matahari terbit di belakang (ha, nampak di cermin kereta). langit cerah dengan awan putih segan-segan. apa lagi yang saya mahukan? saya rasa sungguh tak wajar untuk terus memandu dan pergi sekolah dengan pemandangan sebegtu indah.

saya sampai juga ke sekolah by the way.

lewat, jalan sesak sungguh. alhamdulillah masih selamat sampai. call kak lin yang terperangkap kesesakan...sampai menangis dia. kami sama-sama sedikit lewat untuk exam. tak apalah.

aishah rasa aishah ada silap jawab. kemungkinan besar aishah beritahu cekgu yang "kanak-kanak tersebut ada sindrom down" sedangkan kecelaruan tingkah lakunya seperti cerebral palsy. eh, entahlah. tak apa. nanti call cekgu, bodek.


semalam keluarkan duit di atm, masukkan duit ke poket seluar bersama kad atm (selepas kehilangan dompet, belum juga aishah beli dompet baru). dan pagi tadi lupa mahu ambil duitnya dan kad. ke sekolah dengan RM10 saja mungkin. habis ke tol. alhamdulillah Allah bagi kawan atas dunia ni. waktu rehat tengah hari menunggu kertas periksa yang satu lagi, sempat makan roti. terfikir juga kenapalah tak puasa. jumaat. eh.

kereta kena saman sebab tak bayar parking sampai petang. orang exam manalah nak ingat nak masukkan syiling lagi. jangan bagitahu umi aishah kena saman okeh. kalau umi dapat tahu siaplah korang.

habis jawab kertas main awal, keluar awal sebab dah ngantuk dan sakit-sakit badan, siapa suruh hari sebelum exam kamu pergi panjat bukit aishah?!

balik rumah petangya dengan duit RM10 lagi si gadi Isya bagi pinjam.

magrib tadi tidur keletihan. berkali-kali umi kejutkan. pengsan gamaknya.

kawan baik mata sepet hantar sms paling manis:
"things happen for a reason, dan kita rasa satu-satunya sebab kita belajar kat kolej tu sekejap sebab Allah nak bagi jumpa awak"
comel sangat, pukul nak?
lepas tu dia call. gosip tentang panjat bukit semalam. amboih, nak jadi cupid untuk kita. kita takmo langkah bendul la awak. haha. haih, kawan ke masjid, kawan panjat bukit. aileviyu.



hah. bagus. berjaya merapu tanpa arah tuju.


mari kembali ke nota pedagogi dan literasi. esok lagi dua kertas peperiksaan. doakan ya kawan-kawan!

kalau saya tak dapat A, nanti umi saya sedih, kalau umi sedih nanti Allah tak sayang saya sebab buat umi sedih. kalau Allah tak sayang saya? huk! nangis kang!

apa nangis2 lagi ni. gedik tak habis ye aishah?!

ok tata.


ha, jap. nak tengok gambar tak? baik! upload satu.



macam mana entah nak buat gambar tu ada kat bawah. abaikanlah.









.

4 comments:

nazrihashim said...

1st. :p

Syafiq Effendi Faliq Alfan (SEFA) said...

yeay yeay, nak gitau gak umi aishah, ga ha ha ha ha >:D

Anonymous said...

pakai macam tu panjat?

otai said...

nie sampai point no bape??i hari tu sampai bendera malaysia leh nampak UIA..

perempuan

bismillah

It’s a habit of yours to walk slowly.
You hold a grudge for years.
With such heaviness, how can you be modest?
With such attachments, do you expect to arrive anywhere?

Be wide as the air to learn a secret.
Right now you’re equal portions clay
and water, thick mud.

Abraham learned how the sun and moon and the stars all set.
He said, No longer will I try to assign partners for God.

You are so weak. Give up to Grace.
The ocean takes care of each wave
till it gets to the shore.
You need more help than you know.
You’re trying to live your life in open scaffolding.
Say Bismillah, In the Name of God,
as the priest does with a knife when he offers an animal.

Bismillah your old self
to find your real name.


Maulana Jalaludin Rumi

FOR HEAVEN'S SAKE, MY HEART!

By Gibran

For heaven's sake, my heart, keep secret your love,
and hide the secret from those you see
and you will have better fortune.

He who reveals secrets is considered fool;
silence and secrecy are much better for him
who falls in love.

For heaven's sake, my heart, if someone asks,
"What has happened?" do not answer.
If you are asked, 'Who is she?"
Say she is in love with another.
And pretend that it is of no consequence.

For heaven's sake, my love, conceal your passion;
your sickness is also your medicine because love
to the soul is as wine in a glass- what you
see is liquid, what is hidden is its spirit.

For heaven's sake, my heart, conceal your troubles;
then, should the seas roar and the skies fall,
you will be safe.



.

bukan semua soalan ada jawapan kan?

awak tak follow bukan sebab awak tak sayang, kan?

FEEDJIT Live Traffic Feed