Sunday, March 27, 2011

FUNeral, the final walk





have you ever thought of your own funeral?

how/what would the weather be like?
would it be windy? would it rain?
would the sky be a bright color of clear blue, or would it be sad gloomy grey?

i wonder,

ok, cakap melayu.

saya selalu pernah.

saya sering terbayang dan memikirkan hari penghabisan saya di atas tanah.
di mana nyawa saya akan dicabut dari badan?
di mana jenazah saya akan dikafankan?
di mana saya akan dimandikan?
di mana saya akan dikuburkan?

siapa yang akan ada di samping aishah saat terakhir kali menghembus nafas?
siapa yang akan menarik kain menutup wajah aishah? (umi ada kain batik lepas yang disimpan di dalam almari "kalau umi mati nanti senang" katanya.-aishah senyum dan angguk mendengar)
siapa yang akan membisik kalimah toyyibah ke telinga aishah?
siapa yang akan memandikan aishah?
siapa yang akan menjirus air ke seluruh jasad aishah? (pasti lembut tangan umi mengusap setiap inci kulit.)
eh, kalau boleh...mahu dimandikan, di rumah nek yan.

siapa yang akan menjadi imam solat jenazah?
siapa yang akan mengiring langkah akhir aishah?
siapa yang akan meletakkan jasad tanpa nyawa aishah ke dalam tanah?

would anyone cry?
would my best friends come?
would they just weep?
atau menangis yang tersedu sedan?

baju apa nanti yang umi pakai?-mungkin jubah hitam dari Mekah.
adik-adik? baju kurung kain kapas polos, dengan selendang dililit. mungkin.
ayah, seluar slack hitam. dengan kemeja kotak-kotak hijau.
mungkin along yang akan pimpin umi ke perkuburan.
mungkin angah akan pegang tangan haiyyan.
asma'a dan hafsah saling berpelukan.
wardah memeluk pinggang ayah.
husna dan hanan dengan pandangan kosong, mak unggal mengusap bahu dari belakang.

siapa ya yang akan bacakan talqin?
mungkin atok,
mungkin tok yassir.
atau kawan ayah, ustaz fadhil, imam masjid negeri.

jam berapa nanti aishah meninggal ya?
siang atau malam?
aishah masih ingat di tingkatan dua, sewaktu meneman teman baik ke perkuburan, mengebumi ayahnya tersayang. malam pekat. sedikit menakutkan.

semua ahli keluarga ada bersama nanti, atau aishah mati sendirian?

eh,
bayangkan saat akhir sebelum jenazah disolatkan,
diberi peluang buat terakhir kali bagi ahli keluarga mengucup aishah.
sebelum dibungkus kain putih ke seluruh wajah.
yang tua akan menyuruh: "tahan air mata ya..jangan kena jenazah."
aduhai..bau kemenyan.
bisa tidak, aishah mahu ada juga bunga lili di dalam rumah?
serta bunga harum sundal malam? hanya untuk bau yang enak. (not that i'm a fan of any kind of flower)

nanti pasti ayah colekkan bauan dari Mekah kegemaran ayah, pada aishah. (yang ayah pakai setiap Jumaat)
mungkinkah ayah akan menangis? (kali terakhir melihat ayah menangis, sewaktu membaca tahlil buat arwah nenek dan atok yang kubur mereka di Temasek. entah berapa tahun dulu.)
mungkin, wajah ayah yang paling tenang.
dan wajah umi, yang paling damai.

di mana ya nanti, kubur aishah?
aduhai. bayangkan jika ditakdir jasad tak ada, mayat ditelan bumi yang gempa, atau hanyut di laut gelora,(mohon dijauhkan ya Tuhan~)
tidak pula membayangkan tempat lain selain di perkuburan makam sheikh haji mohammad said, seremban.
dulu pernah ustazah katakan: "dalam jasad kita, ada tanah yang diambil dari tempat asal kita lahir. dan nanti kita mati,di tempat asal dan tanah itu kembali ke sana"
aishah gembira mendengar. menyangka yang aishah akan mati di tempat lahir: Mekah. fikir-fikir semula, mungkin maksud ustazah: kita semua akan kembali ke syurga, tempat asalnya Adam a.s dan Hawa. mungkin juga ustazah cuma mahu beritahu yang nanti kita akan ke kubur semuanya. :)



have you ever thought of your own funeral, kawan?
have you?
have you ever thought of the day you die?
have you?


mungkinkah langit akan sarat dengan awan putih yang cerah, melindung matahari yang megah?
mungkinkah langit akan mendung dengan awan kelabu yang berat menampung air, lalu hujan lebat membasah bumi?
atau cuaca rintik hujan renyai sedikit gerimis menyejukkan jiwa-jiwa mereka yang menghantar kita pulang?
atau mungkin begitu indah Allah iringkan pelangi buat senyum orang tersayang yang kita tinggalkan?

bau perkuburan.
pohon cempaka. pohon puding. pohon kenanga.
rumput lalang.
sunyi yang mencengkam.
bukan dari dunia yang diam.
tapi sunyi dari lohong di hati, saat perginya orang tersayang.

cuma bunyi kenderaan lalu lalang,
atau mungkin kapal terbang membelah awan,
kumat kamit mulut orang membaca ayat yang tujuh.
kicau burung yang hinggap di dahan-dahan akasia. bising menyampaikan cerita.

tapi tetap sunyi.

masih memikir lagi,
detik-detik akhir sebelum habis jasad dikambus tanah merah.
umi, ayah, along, angah, isa, asma, hafsah, husna, hanan, wardah, haiyyan, raiyyan dan jannah.
satu persatu cuba aishah bayangkan wajah.
muramkah?
menahan air mata?
tenang tanpa dapat dibaca?
menangis tak sudah?

wajah teman tersayang.
would you? would you pay me a final visit sayang?
sofia, nadiah dan syazana.
merah mata.
menahan dari esak keterlaluan.
masing-masing menggenggam tangan,
meminjam kekuatan

aduhai. kembali ke wajah umi,
wajah wardah.
tak dapat menahan hati dari sayu dan sebak.
setiap membayang wajah kesayangan~

apa ya di fikiran setiap dari kalian, saat berjalan...meninggalkan perkuburan?
dan kembali meneruskan kehidupan?
apa ya kalian fikir di setiap langkah, setelah meninggalkan aishah?
(nanti kamu buat tak macam aishah selalu buat? saat meninggalkan kubur...kira tujuh langkah, dan berhenti tidak mahu jalan. takut malaikat datang)

alahai aishah, sungguhkah ada nanti yang sayang? yang sudi merasa kehilangan?
(eh. mestilah!)

Allah,
hari terakhir di dunia pun, masih mahu menyusahkan kalian.
maaflah.



bagaimana ya, harinya terakhir saya di dunia?

.

.

.

.






bayangkan,

ajal.

"wa likulli ummatin ajal"

perkara yang paling pasti akan datang.
namun tidak ada satu apa pun tentangnya yang bisa saya rancang.

mungkin,
merancang iman dengan amal?
merancang duduknya hati pada redha tuhan?


_____________________________________________________________________________________






(Setelah menerangkan akibat orang-orang yang tidak menghiraukan akhirat, Tuhan menyatakan bahawa orang-orang yang beriman dan beramal soleh akan disambut dengan kata-kata): "Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya! -

"Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) ! -

"Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia -

"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! "

(surah Al-fajr, ayat 28-30)







alangkah,
alangkah,
alangkah~


_____________________________________________________________________________________

eh,
kamu selalu tak dulu, di zaman sekolah. hadir ke program-program motivasi, atau qiyamulail perdana, atau kemah ibadah.
akan ada sesi "nangis-nangis"
selalunya disuruh bayangkan jika pulang ke rumah nanti, ibu atau ayah terkujur kaku di dalam rumah.
bayangkan halaman rumah penuh dengan orang ramai,
bayangkan...err, macam-macamlah.


pernah sekali.
program anjuran BADAR, malam ketiga, semua berkumpul di dewan.
lelaki di depan, perempuan di belakang.
bersimpuh di atas lantai, beralas tikar.
aishah memang tak tidur sudah dua malam, (dikejutkan qiyamulail dan rancak mersembang dengan kawan sepanjang malam)
bila abang fasilitator dari UIA mula sesi 'nangis-nangis', mata sudah kuyu. cuba ditahan juga.
di senaraikan "kenakalan" kami.
lalu dengan segala dosa yang dibentang, disuruh bayangkan, jika balik dari program ini: "ibu sudah tiada, jasad ibu di tengah rumah, saudara mara, jiran tetangga semua ada, tak sempat memohon ampun dari ibu dan lalalala~"

kemudian mulalah esak-esak tangis, dari yang perempuan. yang lelaki pun (ramai juga).
aishah dengar sayup-sayup cuma.

selebihnya, aishah tidur.
ngantuk!
serius.
kawan cerita: abang fasilitator pun menangis sama, dia kisahkan yang dia sudah tidak punya ibu (esoknya dapat tahu-dari kakak fasi; yang itu semua lakonan, ibu si abang fasi masih hidup. huh!. bersungguh pula dia mahu kami menangis, sampai menipu)

dan aishah lebih bisa menangis bila membayangkan jasad yang terkujur adalah jasad sendiri. dan yang menangis adalah umi.

ya, selalunya aishah bayangkan, aishah yang mati: bertemu Ilahi.

memang selalu program malam macam tu, aishah buat aktiviti sendiri di belakang: tidur.


_____________________________________________________________________________________

(di kesempatan ini, saya mahu memohon ampun dan maaf dari semua ya~)


bayangkan kalau ini post terakhir saya di blog ini,
seram kan?
hik. :p


ok lah, ok lah.
tak berangan pasal mati.
aishah pergi berangan pasal majlis kawen sendiri sekarang jugak!

haih. unlike your wedding day yang boleh pilih mahu baju warna apa, boleh pilih majlis di mana,sungguh...tak ada apa yang bisa dirancang. tentang hari kematian.
segalanya di tangan Tuhan, di garisan iman dan amal. kan?



kawen nanti nak baju warna merah jambu boleh?



Aishah Nur Hakim,
tidak mahu mati sebelum mati;









.

14 comments:

shahirahkhairudin said...

*diam*
renung khilaf diri.. amal yang sedikit benar hitungannya.

fathinz md nor said...

mesti along yang paling pasrah. dan comot. sbb nak uruskan anak2 lagi. hee. dan rayyan yang sedih. terima kasih atas ingatan ini. mati itu pasti

khairyfarhan said...

:'(

sapphire said...

aishah... -_-"

she-G said...

panjang betul aishah...akak tak dna nak baca betul2..ni blogwalking cpt2..akan baca time rehat nnti

tp salu piki mati..hmm..takut.dosa banyak..hmm..adakah anak2 akan doakan mama die ni???hmm..tah..banyak sgt piki.td mase drive pun piki

min said...

tak suka entry ni. **nangis dekat ofis memang tak kool ok ateh!

Husna said...

entri terbaik. tolong ingatkan husna, tentang mati :)

Heartbox said...

terima kasih sebab tolong ingatkan aku...

Dale said...

terbaikkk.

puas aku perati & paham betul2 apa yang kau tulis.

thanks atas peringatan :)

Anak Pendang Sekeluarga said...

mashaAllah,nasihat yg berguna...

two beginnings said...

rasa mahu print..tampal di depan mata,
save as reminder dlm otak..
jadikan alarm ketika lalai..

Bijen M. said...

Hai cik Rapunzel.

Komen satu.
Dulu-dulu masa kecik sedang saya belajar dalam bilik, mak saya keluarkan kain batik lepas.
Mak pun cakap, "Nanti mak mati senanglah dah ada kain dah mak prepare."

Komen dua.
Kemudian di saat lain, saya pun selalu fikir jika saya mati dahulu (tambah pula saya selalu impikan mati di jalan Allah).
Namun bila difikir semula, jangan biarkan mereka dalam kesedihan.
Tinggalkan mereka sedikit harapan.
Biarlah kita yang menanggung kesedihan itu.
Saya impikan untuk berbakti kepada mereka di saat akhir mereka.
Saya yang memandikan mereka, mengkafankan mereka dan mengimami mereka.
Moga Allah pilih, insyaAllah.

Komen tiga.
Karya sufi, jika kita faham kita rasa sangat bertuah.
Kerana sangat mendalam maknanya.
Sangat terkesan dalam jiwa.

Komen empat.
Benar IPB.
Kamu tahu banyak perkara ya?
Hek.
Dan kelihatan kamu juga baca banyak benda.
Itu bagus!

Komen lima.
Pasal Khalil Gibran pula.
Eh tak nak komenlah.

Okeokebaibai!

M. said...

Salam kak Aishah,

amazingly, this has come into my thoughts beberapa hari yang lepas, sebelum saya bukak blog akak

:')

saya terfikir cukup sudah kah amalan?
(smmngya x pernah ckup)

saya terfikir bgaimana keadaan sy bile pergi nnti?
(smoga aibnya ditutup, dan tertutup)

saya terfikir mcm2 sgt

mostly, u had put it into words here.

subhanallah, indah sangat akak

:')


Akak, kita sama doakan supaya kita matinya dipermudahkan.
sebab mati itu pasti, cuma caranya saja berbeza
:')


terima kasih atas post peringatan yg cukup dan amat bermakna ini :')

Izzati Hashim said...

subhanallah. tersentak hati ni, terima kasih aishah atas peringatan.

indah bahasa (=

perempuan

bismillah

It’s a habit of yours to walk slowly.
You hold a grudge for years.
With such heaviness, how can you be modest?
With such attachments, do you expect to arrive anywhere?

Be wide as the air to learn a secret.
Right now you’re equal portions clay
and water, thick mud.

Abraham learned how the sun and moon and the stars all set.
He said, No longer will I try to assign partners for God.

You are so weak. Give up to Grace.
The ocean takes care of each wave
till it gets to the shore.
You need more help than you know.
You’re trying to live your life in open scaffolding.
Say Bismillah, In the Name of God,
as the priest does with a knife when he offers an animal.

Bismillah your old self
to find your real name.


Maulana Jalaludin Rumi

FOR HEAVEN'S SAKE, MY HEART!

By Gibran

For heaven's sake, my heart, keep secret your love,
and hide the secret from those you see
and you will have better fortune.

He who reveals secrets is considered fool;
silence and secrecy are much better for him
who falls in love.

For heaven's sake, my heart, if someone asks,
"What has happened?" do not answer.
If you are asked, 'Who is she?"
Say she is in love with another.
And pretend that it is of no consequence.

For heaven's sake, my love, conceal your passion;
your sickness is also your medicine because love
to the soul is as wine in a glass- what you
see is liquid, what is hidden is its spirit.

For heaven's sake, my heart, conceal your troubles;
then, should the seas roar and the skies fall,
you will be safe.



.

bukan semua soalan ada jawapan kan?

awak tak follow bukan sebab awak tak sayang, kan?

FEEDJIT Live Traffic Feed